Lepiej Zdrowiej

Olej arganowy - jak go stosować?

Całkiem niedawno w Europie zapanowała moda na tłoczony na zimno olej arganowy. Jego potoczna nazwa brzmi “płynne złoto Maroka”, gdyż to właśnie tam rosną drzewa, z których owoców otrzymujemy olej arganowy.

Autor: JD

Olej arganowy

Tematy: oleje

Drzewa arganowe żyją przeciętnie 200 lat a drewno pozyskiwane z nich bardzo twarde i wykorzystywane jest w przemyśle meblarskim. Olej arganowy wyróżnia niezbyt intensywna czerwona barwa oraz lekko orzechowy smak. W składzie oleju arganowego znajdziemy ogromne bogactwo jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz niewielką ilość kwasów nasyconych.

Istotną zaletą oleju z jąder arganowych jest wysoka zawartość witaminy E, która to witamina jest niemal dwa razy wyższa niż w oliwie.

Jakie zastosowanie ma olej arganowy? “Płynne złoto Maroka” znajduje zastosowanie zarówno w kosmetyce jak też w kuchni. Ze względu na przeważającą w nim liczbę nienasyconych kwasów tłuszczowych,w tym kwas oleinowy (ok.50%) i kwas linolenowy(ok.35%). Do celów spożywczych stosuje się olej o ciemniejszej barwie, natomiast odmianę jaśniejsza wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym.

Ludność miejscowa (Berberowie), wytwarza taki olej samodzielnie, jednak jego wysoka cena wymusza na nich oszczędny sposób jego konsumowania. Lekko orzechowy smak oleju arganowego sprawia, że jest on wykorzystywany jako znakomity dodatek do wielu dań.

Właściwości zdrowotne oleju arganowego

Udowodniono, że regularne spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa bardzo korzystnie na układ immunologiczny człowieka, usprawnia krążenie krwi przeciwdziałając nadmiernej agregacji płytek krwi, ponadto, działa przeciwzapalnie. Dlatego też olej arganowy wskazany jest dla osób obciążonych chorobami stawów, układu krążenia czy też mających inne procesy zapalne w organizmie.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy E, olej arganowy polecany jest jako naturalne remedium dla osób z problemami skórnymi, choćby takimi jak: egzemy, trądzik, czy nadmiernie sucha skóra. Kilka kropli oleju w tartego w końcówki włosów z pewnością odżywi je i wzmocni.

Olejek arganowy do włosów i twarzy

Kosmetyczny olejek arganowy znajduje zastosowanie do pielęgnacji ciała. Szczególnie twarzy, włosów, paznokci. Dzięki kwasowi oleinowemu składniki olejku łatwo dostają się do wewnątrz skóry.

Aby użyć oleju arganowego w formie kosmetyku do twarzy wystarczy kilka kropel. Na umytą i lekko wilgotną skórę możesz rozsmarować kilka kropel oleju - np. na skórę twarzy, szyi, a nawet pod oczy, co pomoże zapewnić bardziej elastyczną skórę.

Zostaw komentarz:

Zobacz także: