Ocet jabłkowy - poznaj jego właściwości lecznicze

Ocet jabłkowy - poznaj jego właściwości lecznicze

Ocet jabłkowy powstaje z cydru - czyli ze sfermentowanego soku jabłkowego. Oczywiście najlepszą opcją jest przygotowanie octu samodzielnie. Dostępny jest również w sklepach. Często podkreśla się właściwości lecznicze i pro zdrowotne octu jabłkowego.

Autor: JD

Tematy: zdrowe odżywianie

Pity na czczo z wodą sprzyja odchudzaniu. Przyjmowany np. z miodem może łagodzić objawy zapalenia stawów. Picie 1 - 3 łyżeczek octu jabłkowego z wodą na pół godz przed posiłkiem normalizuje (przy niedoborach) wyraźnie poziom kwasu solnego w układzie trawiennym. Pisalismy już o odkwaszaniu organizmu Z kolei niedobór tego kwasu podwyższa ciśnienie krwi.

Ponadto, ocet jabłkowy używany jest przy produkcji szamponów i odżywek które nadają włosom połysk i przyczyniają się do ich regeneracji. Zwolennicy zdrowego odżywiania sugerują, że ocet jabłkowy potrafi powstrzymać biegunkę, reguluje przemianę materii oraz ułatwia trawienie.

Zobacz co o occie jabłkowym mówi autorka tego filmu:

Co ciekawe - ocet jabłkowy zawiera kwas jabłkowy - a ten łącząc się z zasadami i minerałami tworzy glikogen. Z kolei glikogen bierze udział w regulowaniu cyklu miesięcznego, polepsza stan naczyń krwionośnych oraz pomaga w tworzeniu krwinek czerwonych.

Ocet jabłkowy zawiera sporo potasu, co niewątpliwie nie nie jest bez znaczenia dla układu nerwowego, pomaga też na zatrzymać w organizmie niektóre minerały takie, chociażby jak: wapń, magnez, żelazo czy krzem.

W książce "Ocet jabłkowy dobry dla zdrowia" autorki Margot Hellmiβ na temat octu jabłkowego napisano:

“Dezynfekująca siła kwasu octowego daje szerokie możliwości zewnętrznych zastosowań, znanych z reguły od bardzo dawna. Nawet jeżeli kiedyś nie wiedziano, jak one funkcjonują, doświadczenie potwierdzało ich skuteczność. Zawsze gdy trzeba było zabić niepożądane zarazki, ocet mógł pomóc. Tak było w przypadku zanieczyszczonej skóry, czyraków, trądziku, stanów zapalnych lub ran. Również po ukąszeniach owadów lub w walce z wszami lub grzybami warto było zastosować ten kwaśny płyn.”

Przepisy na ocet jabłkowy według Michała Tombaka

Składniki:

  • 800 g jabłek
  • 1 litr wody
  • 10 g drożdży piekarskich
  • 20 g czarnego podsuszanego chleba

Przepis:

  • Jabłka wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi zmielić.
  • Otrzymaną masę przełożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia z szeroką szyjką i dodać ciepłej wody (na 800 g masy dodać 1 litr wody).
  • Na każdy litr wody dodać 100 ml miodu i 10 g drożdży piekarskich i 20 g czarnego podsuszanego chleba.
  • Zakryć naczynie i zostawić do sfermentowania w temp. 20-30 st C.
  • W ciągu pierwszych 10 dni przemieszać zawartość naczynia codziennie drewnianą łyżką.
  • Po 10 dniach przełożyć do worka z gazy i odcisnąć.
  • Otrzymany sok jeszcze raz przefiltrować i przelac do naczynia z szeroka szyjką (im szersza szyjka tym lepiej).
  • Na 1 litr otrzymanego soku dodać 80 ml miodu i przemieszać drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia miodu.
  • Przykryć naczynie gazą i zostawić w ciepłym miejscu ( 25 - 30 st C ).

Ocet jest gotowy gdy płyn zrobi sie jasny. W zależności od rodzaju jabłek trwa to zazwyczaj 40 - 60 dni. Gdy płyn zjaśnieje filtruje się go i przelewa do półlitrowych butelek. Butelki należy szczelnie zamknąć, najlepiej korkiem który można zalać woskiem. Tak otrzymany ocet jabłkowy przechowujemy w chłodnym miejscu.

Zostaw komentarz: