Lepiej Zdrowiej

Na czym polega zakwaszenie organizmu?

Równowaga kwasowo-zasadowa to podstawa zdrowia! A któż z nas nie chciałby być zdrowy? Mówiąc językiem najprostszym: zakwaszenie organizmu jest zaburzeniem tej równowagi, na korzyść czynnika kwasowego.

Autor: JD

Na czym polega zakwaszenie organizmu?

Tematy: zakwaszenie organizmu

Stan ten nie jest korzystny dla zdrowia. Pojawiają się kłopoty z przemianą materii, spada poziom energii, można częściej odczuwać zmęczenie. Przy zakwaszeniu spada odporność, pogarsza się krążenie. A przy tym ciało próbując pozbyć się szkodliwych substancji zużywa własne zasoby witamin i minerałów. Powstaje zatem w organizmie kwaśne środowisko, sprzyjające wielu chorobom.

Co to jest pH krwi?

Skala pH wskazuje na poziom kwasowości i zasadowości w danym środowisku (np. poziom kwasowości krwi i płynów ustrojowych). Kiedy mówimy o kwaśnej krwi? Wtedy, kiedy współczynnik pH krwi spada poniżej 7. Z kolei pH krwi powyżej 7,45 wskazuje, że krew ma odczyn zbyt zasadowy.

Jak dieta wpływa na poziom kwasowości w organizmie?

Nasze ciała są w stanie nieustannego metabolizmu (czyli przemiany materii). Każdy zdrowy metabolizm tworzy pewną ilość odpadów, takich jak np. kwas moczowy, jest to nieuniknione, nawet przy stosowaniu najlepszej diety. I samo zjawisko powstawania w organizmie odpadów przemiany materii nie jest szkodliwe!

Co się jednak dzieje kiedy zwiększamy w diecie ilość pożywienia wysoce przetworzonego oraz konserwowanego chemicznie? Dajmy na to, głównymi składnikami codziennego menu będzie: mleko, mięso,kiełbasa, żółty ser, słodycze, nawet brązowy, trzcinowy cukier, zboża, fastfoodowe śmieciowe jedzenie, zupy z paczki, konserwy to nie łudźmy się, krew będzie miała odczyn pH zbyt kwaśny! A tymczasem tak odżywia się dzisiaj duża część społeczeństwa!

Pierwszymi symptomami, że coś jest nie w porządku będą: odbijanie wzdęcia, zgaga, zwiększony obwód brzucha. Kiedy suma odpadów metabolicznych znacznie wzrośnie pojawią się kolejne dolegliwości w postaci: przewlekłej nadkwasoty, zmęczenia, bólów głowy, zaparć, przykrego zapachu ciała, problemów z krążeniem.

Bilans strat spożywania zbyt kwaśnych pokarmów w codziennej diecie sprzyja utracie ważnych minerałów, w tym wapnia,magnezu, sodu, potasu. Warto także wiedzieć że kwaśna krew to gęsta krew i jako taka nie spełnia należycie swej roli, stąd wiele problemów.

Dlatego też, nie wolno ich lekceważyć. Jeśli dodamy stres, palenie czy inne nałogi już tylko krok dzieli nas od poważnych problemów zdrowotnych.

Na zakończenie warto wspomnieć, że nie każdy pokarm kwaśny zakwasza organizm, np. cytryna, greipfrut, limonka! Choć smakują “kwaśnie” to w organiźmie mają odczyn zasadowy!

Zostaw komentarz:

Zobacz także:

Lecznicza moc natury: