Lepiej Zdrowiej

Uważaj na Aspartam!

Aspartam - symbol E951. Wynaleziony w 1965 roku specyfik jest 160-razy słodszy od cukru. Przez pewien czas był zakazany, później dopuszczony do użycia. Możesz go odnaleźć na etykietach wielu produktów spożywczych znanych marek (np. słodzone napoje, guma do życia słodzik).

Autor: BD

Tematy: zdrowe odżywianie, słodzenie

Przez wiele osób Aspartam uznawany jest za… truciznę przyczyniającą się do chorób i śmierci wielu osób.

Dla koncernów farmaceutycznych korzyść jest oczywista - mega słodki aspartam jest znacznie tańszy od cukru. Tą samą ilością można osłodzić znacznie większą partię produktów. Ale czy jest to korzystne dla nas?

Spójrzmy krótko na historię apsartamu - został wynaleziony w 1965 roku przez chemika pracującego dla firmy G.D Searle. W roku 1985 firma została przejęta przez Monsanto i zmieniła nazwę na NutraSweet Company. Od roku 1992 to NutraSweet jest głównym dostawcą aspartamu dla koncernów Coca Cola i PepsiCO.

Szkodliwe działanie aspartamu:

1. Aspartam zawiera Fenyloalaninę. To paskudne draństwo, odpowiada za zaburzenia emocjonalne.

2. Zawiera kwas asparginowy, a ten jest łączony z rakiem mózgu

3. Aspartam jest neurotoksyną, która zaburza syntezę białek i przewodzenie impulsów nerwowych. To powoduje różne objawy, niewidoczne natychmiast, a dopiero po zgromadzeniu większych ilości w organiźmie.

Film dokumentalny “Rakotwórcza słodycz”

Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj słynny film dokumentalny o wpływie aspartamu na zdrowie:

Zostaw komentarz:

Zobacz także: